泉州万科里
       
     
_DSC0014.jpg
       
     
_DSC0022.jpg
       
     
640 (3).jpg
       
     
_DSC9970.jpg
       
     
640 (11).jpg
       
     
泉州万科里
       
     
泉州万科里

项目状态 | Status

建成(2019)| Completed (2019)

项目位置 | Location

福建省泉州市丰泽区江滨路 | Jiangbin Road, Fengze District, Quanzhou City, Fujian Province

业主 | Proprietor

泉州市万科北峰房地产 | Quanzhou Vanke Beifeng Real Estate

项目规模 | Scale

29500㎡ | 29500㎡

项目年份 | Year

08/2013 - 08/2018 |08.2013 - 08.2018

竣工时间 | Completion time

2014 - 2018 | 2014 - 2018

竖梁社的设计概念,从链接“旧糖厂保留区、裙楼车库、平台连廊”这三个基本功能展开,在保留原有厂区的空间肌理的原则下,新建建筑与旧建筑精确而和谐地共处,营造出尺度舒适的消费场景。核心保留区以石材建造的“厂长办公室”为中心,结合新建住宅区停车场的边界,通过“增加小院子”,打造凹凸不一的界面。

同时,设计师保留沿用了从前运输甘蔗(制糖原料)的廊架元素衔接弥合了滨江路与场地的巨大高差,强调了主要商业厅堂与游览线路的轴线关系,明确了主要广场空间的进入秩序,同时也解决了住区与商业区的空间衔接问题。

老糖厂原本生长着的大量芒果树,被保留下来,并依据空间序列的需求将其移植到恰当的地方,树龄超长的老榕树,则采取保留保护的措施,让它们在原位继续生长。

老糖厂保存下来的历史文物大烟囱成为了万科里的地标,业主斥巨资将烟囱原封不动地移动到现有的位置,期间烟囱意外倒地破碎,业主又不惜再投入费用进行修复,才得以让民众看到它原本的雄姿。

立面采用“砖砌法”,通过砖块方向的变换、镂空的砌法,设计出不同造型的立体几何立面,在保持立面元素统一的情况下兼顾了室内采光。同时,砖墙立面随着不同时段光线的变化呈现出不同的光影效果。

The design concept of the cnS is carried out from the three basic functions of the link “old sugar factory reserved area, podium garage, platform corridor”. Under the principle of retaining the space texture of the original factory area, the new building and the old building are precise. Harmony and coexistence creates a comfortable consumption scene. The core reserved area is centered on the “Factory Director's Office” built of stone, combined with the boundary of the newly-built residential parking lot, and “adding a small yard” to create a bumpy interface.

At the same time, the designer retained the use of the porch elements that used to transport sugar cane (sugar raw materials) to bridge the huge difference between Binjiang Road and the site, emphasizing the axis relationship between the main commercial hall and the tour route, and clarifying the entry of the main plaza space. Order also solves the problem of spatial connection between residential areas and commercial areas.

A large number of mango trees originally grown in the old sugar factory were preserved and transplanted to the appropriate place according to the needs of the spatial sequence. The old eucalyptus trees with long ages were protected and kept in place. .

The large chimney of historical relics preserved by the old sugar factory has become the landmark of Vankeli. The owners have invested heavily to move the chimney to the existing location intact.

_DSC0014.jpg
       
     
_DSC0022.jpg
       
     
640 (3).jpg
       
     
_DSC9970.jpg
       
     
640 (11).jpg