东莞新基白房子民宿群
       
     
61286475833239043.jpg
       
     
微信图片_20180209220222.jpg
       
     
微信图片_20180209221939.jpg
       
     
微信图片_20180919102430.jpg
       
     
640 (10).jpg
       
     
东莞新基白房子民宿群
       
     
东莞新基白房子民宿群

设计总负责人 | Design Director

钟冠球 | ZHONG

项目团队 | Design Team

林海锐,赵海博,金鑫,田涛,肖明慧,阮洁莹,梅琬菲,肖欣 | Hairui Lin,Haibo Zhao,Xin Jin,Tao Tian,Minghui Xiao,Jieying Ruan,Wanfei Mei,Xin Xiao

结构设计 | Structure design

汪丹松 | Dansong Wang

设计时间 | Design time

2016年8月 | 2016.08

项目状态 | Status

建成(2017)| Completed (2017)

项目地点 | Location

东莞市麻涌镇新基村 | Xinji Village, Dongguan

项目规模 | Scale

建筑6000㎡ | Architecture 6000㎡

新基白房子民宿群项目位于东莞市麻涌镇新基村,一个十分典型的珠三角城郊密集型农村。在新基村,我们采取一种散点式的更新方式,通过对散落在整个村落中的荒废破败、有文化价值的老房子进行改造,打造出一个开放式的,与当地村民共生共存的民宿集群。

中国农村原本是一个严格尊重土地所有权的社会,这使得设计原本共享的概念难以实现。因此在整个社区的核心组团的设计中,我们利用相邻四栋被租赁下来的房子,打破房子间的围墙、众筹一个公共空间——将四栋房子的院子,附属空间,过道空间,露台空间等原属于单个房子内部的公共空间全部集合到一起,梳理出一个属于大家的能适应新的使用功能的公共空间体系,以解决整个白房子民宿社区缺乏公共活动空间的难题,众筹一个社区活动中心。

项目建成之后,核心组团很自然地成为了辐射整个白房子社区的公共空间,白房子团队在这里举办了多场天台音乐会,多次天台烧烤派对,这些活动的参与者,除了运营方和民宿住客,还有村子里的老人小孩等。由于这个天台公共空间的存在,本地村民与外来住客有了更多的交集,彼此之间的交往更加融洽,设计师原本设想的散点式、共生式的旧村更新和民宿生活态度得到了很好的实现。

The Xinji White House is located in Xinji Village, Macong Town, Dongguan City, a typical rural area in the suburbs of the Pearl River Delta. In Xinji Village, we adopted a scatter-style update method to transform an old, derelict and culturally valuable old house scattered throughout the village to create an open-family homestay that coexists with local villagers. Cluster.

China's rural areas were originally a society that strictly respected land ownership, which made the concept of design sharing difficult to achieve. Therefore, in the design of the core group of the whole community, we use the adjacent four rented houses to break the wall between the houses and raise a public space - the yard of the four houses, the auxiliary space, the aisle space, the terrace Spaces and other public spaces that originally belonged to the interior of a single house are all brought together to sort out a public space system that can adapt to new usage functions, so as to solve the problem of lack of public activity space in the entire white house and homestay community. activity Center.

After the project was completed, the core group naturally became a public space that

61286475833239043.jpg
       
     
微信图片_20180209220222.jpg
       
     
微信图片_20180209221939.jpg
       
     
微信图片_20180919102430.jpg
       
     
640 (10).jpg